Nee leren zeggen en er een goed gevoel bij hebben
06 5535 5769 info@celestialcare.nl

Nee leren zeggen vinden veel mensen moeilijk. Daarom zeggen ze vaak JA. Tegen dingen die ze eigenlijk niet willen. Nee zeggen betekent je grenzen aangeven. Maar hoe doe je dat op een respectvolle manier naar de ander toe? En hoe hou je er zelf ook een fijn gevoel aan over?

Nee leren zeggen is om begrip vragen

Als je nee zegt tegen mensen kunnen ze negatief reageren. Wees erop voorbereid dat ze misschien boos worden en je niet begrijpen. Het nee zeggen gaat niet over de ander, maar over jou. Jij geeft je grenzen aan. Wat kan helpen als iemand boos of verdrietig reageert op het nee zeggen is aan die persoon te vragen: Door <reden waarom je nee zegt> kan ik helaas niet komen/helpen/overwerken. Heb je daar begrip voor? Door het vragen om begrip vraag je de ander zich in jou te verplaatsen.  

 

Je kunt het niet iedereen naar de zin maken

Je kunt het niet altijd iedereen naar de zin maken. De zorgen van de hele wereld op je rug dragen. Door altijd ja te zeggen tegen anderen, maak je jezelf klein. Je vind jezelf niet belangrijk genoeg om naar te luisteren. Om je grenzen aan te geven. Nee zeggen heeft te maken met voor jezelf opkomen. In je kracht staan en bewust kiezen om iets wel of niet te doen. Je zegt nee tegen een vraag of verzoek. Dat betekent niet dat je de ander als persoon afwijst. Het schuldgevoel wat we hebben als we nee zeggen terwijl we weten dat iets voor de ander belangrijk is, heeft daarmee te maken. Ons hoofd maakt van het nee zeggen niet het afwijzen van een vraag of verzoek, maar geeft ons het gevoel dat we de persoon afwijzen. Dat  we daarmee niet genoeg liefde aan die persoon geven. Als je jezelf op dit soort gedachten betrapt: stop ermee. Het is niet waar. Door nee te zeggen ben je geen verschrikkelijk persoon. Zeg tegen de ander dat je de vraag of het verzoek afwijst en niet hem of haar als persoon.

 

Laat je niet overvallen

Als je je overvallen voelt en voor het blok wordt gezet, zeg je veel sneller ja. Wees daar alert op. Voel je jezelf voor het blok gezet of gedwongen ergens meteen op te reageren? Voel je de mentale druk van anderen? Neem even afstand. Vraag de ander of je er later op terug mag komen. Zo heb je voor jezelf tijd om te bedenken of je ja of nee gaat zeggen. In werksituaties kan deze tip je helpen. Wat ook goed werkt is te vragen: waarom is het voor jou belangrijk dat dit nu gebeurt? Als de ander niet met een reden kan komen om jou te overtuigen: neem het verzoek aan en zeg dat je er later op terug komt. Geef aan wanneer en hoe de ander een reactie van jou kan verwachten. Je bent duidelijk in je communicatie en kunt zo de verwachting van de ander beter managen. 

 

Ga jezelf niet zitten verantwoorden

Nee is nee. Als je nee hebt gezegd, aangegeven hebt dat iets niet kan en de ander heb gevraagd hier begrip voor het hebben, is het klaar. Punt. Stap niet in de valkuil jezelf te blijven verantwoorden en een heel verhaal te vertellen waarom je nee zegt. Je neemt daarmee de kracht van het nee zeggen weg en plaatst jezelf weer onder in plaats van naast de ander. Door jezelf zo te verantwoorden, laat je jouw schuldgevoel spreken. De ander zal dat opmerken en je toch proberen over te halen. En dat was wat je nou net niet wilde. 

 

Lukt het jou om nee te zeggen?

Wat zijn jouw ervaringen met nee zeggen? Heb je tips voor anderen om vaker nee te leren zeggen? Deel jouw ervaringen in een reactie. Dank je wel daarvoor.