Welke rol heb jij?
06 5535 5769 info@celestialcare.nl

Op de tafel staan de restanten van wat een gezellige avond is geweest. Een echte vriendinnenavond, compleet fijne gesprekken, pittige discussies en uiteraard de slappe lach. Soms lijken we wel op een vrouwelijke, Nederlandse uitvoering van Friends: allemaal heel verschillende types en toch zo aan elkaar gehecht. We kunnen met elkaar over van alles praten, onze vreugde, verdriet en grieven op tafel gooien en alles in een sfeer van respect en vriendschap bespreken.

Welke rol?
Sanne is de typische Verbinder in de groep. Ze regelt van alles, of het nu gaat om treinkaartjes, entreebewijzen voor een festival of een groepsapp starten om een nieuwe activiteit op te zetten. ‘Waarom doen jullie nooit iets? Ik toon altijd het initiatief om iets te organiseren,’ verzuchtte ze vanavond opeens. Ik realiseerde me dat ze met haar opmerking ons (ongewild) met onze neus op de feiten drukte. Want ze heeft gelijk: we surfen allemaal mee in haar kielzog, laten ons door haar meeslepen en wentelen ons in het gemak van haar organisatietalent.

‘Omdat jij dat naar je toetrekt, omdat jij degene bent die dat van nature in zich heeft,’ zei Manja. Zij is de Rede, altijd bedachtzaam en in staat om zaken van allerlei kanten te bekijken en ze handelt dan doordacht. ‘Net zoals jij aan mij vraagt wat ik van iets vind. Wat mijn mening is als anderen hard schreeuwen en weinig oog voor details en nuance hebben.’

Annemiek, de Attente, reageerde ook. ‘Jullie verwachten van mij toch dat ik degene ben die met kippensoep aan komt hollen en sinaasappels uitpers als jullie hondsberoerd in bed liggen? Dat is iets wat ik nou eenmaal doe. Ik denk er eigenlijk nauwelijks bij na.’

“Met open hart en zonder dezelfde tegenprestatie te verlangen geven”

Nienke knikte. ‘Ik snap het wel, dat het je frustreert, dat je het gevoel hebt dat je het altijd moet doen.’ Nienke is de clown van de groep. De pijn in mijn kaken van het lachen wordt niet zelden door haar veroorzaakt. ‘Maar jij stuurt mij ook het podium op als er een vrijwilliger wordt gevraagd in een goochelshow. Omdat je weet dat ik dat gemakkelijk doe en het dus ook naar me toetrek. Het is een proces dat vanzelf gaat, Sanne. Niet omdat ik gemakzuchtig ben en denk dat jij het wel voor mij in de plaats zal doen.’ Ze keek er meteen zo uilig bij dat we allemaal in de lach schoten en het gespannen moment verdween.

De Aanreiker
Ik, Hetty, ben de Aanreiker van de groep: ik reik van nature aan om mensen in hun eigen kracht te zetten. Om te laten ontdekken wie ze zijn en ze inzichten mee te geven waardoor het leven meer stroomt. ‘We hebben allemaal onze eigen talenten en inzichten. Niets is vanzelfsprekend, en natuurlijk heb je gelijk dat je moppert. Maar weet je Sanne, als je de verwachting loslaat dat andere mensen dezelfde dingen zouden moeten doen die jij vanuit jouw talent juist graag en goed doet, maar juist meer ziet wat de unieke inbreng is van de anderen, dan ontstaat er een prachtige wisselwerking.

Als we ons bewust zijn dat iedereen eigen talenten heeft, en als dat talent vanuit waarachtigheid, met open hart en zonder dezelfde tegenprestatie te verlangen gegeven wordt, dan gaat het volop stromen. Dan vullen we elkaar juist prachtig aan vanuit ieders eigen kracht.’

We praatten nog een tijdje na. Over de rollen die iedereen – vaak uit zichzelf, soms tegen wil en dank – op zich neemt. Mieke, de Dienende, die altijd zorgt voor hapjes en drankjes en zichzelf te buiten gaat om de ideale gastvrouw zijn, bekende met schaamrood op haar wangen, dat ze het inderdaad niet fijn vindt als iemand anders de rol van gastvrouw overneemt, dat ze daarin toch de scepter wil zwaaien.

Toen het eenmaal duidelijk werd dat we ook allemaal wel eens baalden van de rol die we hadden, verdwenen de barrières als sneeuw voor de zon. Het leek wel of de positieve energie uit onze poriën naar buiten kwam toen we afscheid van elkaar namen.

Tot bloei komen
Het is een groot goed om je te realiseren dat anderen tot bloei komen door en dankzij jou; en dat jij dat op je beurt weer anderen brengt. En dat je zo samen verder komt in je persoonlijke ontwikkeling door hiervoor open te staan.

Ter overweging geef ik je aan het einde van dit blog dan ook mee: wat is jouw rol?

 

Hartegroet,
Hetty